Minister Maggie De Block opent Kunstbeurs ten voordele van Sofhea

Bron: 
Persbericht
Datum: 
woensdag, juni 22, 2016

30 jaar Sofhea

De vzw Sofhea, voluit het 'Sociaal Fonds voor Hematologische Aandoeningen', werd in 1986 opgericht om patiënten met een ernstige bloedziekte te ondersteunen op sociaal, emotioneel, fysiek en financieel vlak en om vernieuwend onderzoek naar bloedaandoeningen te stimuleren. 

Professor Marc Boogaerts, voorzitter van Sofhea en bloedspecialist: "We zijn ons sterk bewust van de gevolgen van een ingrijpende behandeling voor een zware bloedziekte. We willen patiënten én hun naasten tijdens en na het behandelingsproces begeleiden en opvangen. Daarnaast blijven we ook inzetten op wetenschappelijke vooruitgang die deze patiënten nog betere perspectieven biedt." 

Om 30 jaar sociaal en wetenschappelijk engagement van Sofhea te vieren, opent minister van Volksgezondheid Maggie De Block op zaterdag 25 juni 2016 om 19 uur de Kunstbeurs ten voordele van Sofhea. Ook kunstenaar Koen Vanmechelen neemt het woord. De Sofhea-Kunstbeurs is een begrip bij kunstliefhebbers in Leuven en ver daarbuiten. 

Minister Maggie De Block: “Leven is een kunst, zoveel is zeker. Deze beurs draait het om: kunst creëert en ondersteunt leven. En daarom is dit initiatief zo waardevol.”

Onderzoek en therapieën

Sinds de oprichting van Sofhea is veel vooruitgang geboekt in de behandeling van bloedziekten. Om elke patiënt een 'op maat gemaakte' therapie te kunnen bieden met zo weinig mogelijk neveneffecten, is er echter nog veel onderzoek nodig. Sofhea ondersteunt het onderzoek aan het Leuvens Stamcelinstituut dat onder leiding staat van professor Catherine Verfaillie.

De therapieën voor zware bloedziekten (zoals leukemie, lymfeklierkanker en ziekte van Kahler) zijn vaak zeer ingrijpend en soms bieden stamceltransplantaties de enige oplossing. De stamcellen die in navelstrengbloed zitten, kunnen een leven redden. De Leuvense Navelstrengbloedbank telt vandaag meer dan 13.000 opgeslagen navelstrengbloedjes, dankzij de steun en financiering van Sofhea. Daarnaast stimuleert Sofhea de ontwikkeling van nieuwe, krachtige stamcelbanken met zogenaamde 'IPS-Cells' (Induced Pluripotent Stem Cells), krachtige en veelzijdige stamcellen.

Hulpverlening 

Patiënten kunnen zelf een steunaanvraag indienen bij Sofhea, of hulpverleners kunnen dat in hun naam doen.
 

Steun aan Sofhea

Sofhea is voor haar werking afhankelijk van gulle schenkers en van inkomsten uit benefietactiviteiten.
Elke bijdrage is welkom, elk initiatief wordt gewaardeerd.

Meer informatie

  • Contactpersoon: Sofhea-voorzitter Marc Boogaerts, tel. 0486 09 85 89
  • Kunstbeurs: De Kunstbeurs vindt plaats op zaterdag 25 juni van 11 tot 21 uur en op zondag 26 juni van 11 tot 17 uur in de Faculty Club, Groot Begijnhof 14, 3000 Leuven.
  • Meer informatie vindt u hier.